Mei 2006

Tussen eind mei en midden juni ziet de reeks "Bison Fûté " dan eindelijk het daglicht. Eind mei ziet de reeks "Bison Fûté" dan eindelijk het daglicht. Zes solistenconcerten zijn het geworden, zes keer een ander programma in zes keer een andere landelijke private locatie maar binnen eenzelfde regio en eenzelfde programmatorische lijn. De motivatie voor dit initiatief ligt vooral in de vaststelling dat verspreiding van de hedendaagse muziek buiten de grote Belgische steden te wensen overlaat. Zonder ons in een nutteloze polemiek te storten en bombrieven van culturele centra te krijgen, nemen we hierbij deze een deel van de verantwoordelijkheid op onze schouders. De "Bison Fûté" concerten zijn allesbehalve -sleutel op de deur- concerten gekatapulteerd naar de Belgische provincies door een bende betweters.

Integendeel, elk concert is de vrucht van medeplichtigheid tussen een gastheer/vrouw die de zorg voor een specifiek project tot in de kleinste details met ons wil delen. 

In de volgend tot de verbeelding sprekende dorpen hebben we zes geweldige partners gevonden : Oud-Heverlee (26-05), Rotselaar (27-05), Wakkerzeel (28-05), Rijmenam (2-06), Korbeek-Dijle (17-06) en Babelom (18-06). 

Op het programma: solo repertoire rond een "alternatief instrumentarium" en rond werken die het traditionele (19de Eeuwse) instrumentarium op een andere manier behandelen: in de loop van 6 concerten krijgt u werk van John Cage, Henry Cowell en George Crumb te horen (de onvermijdelijke referenties), tot recent werk van Mark André, Jean-François Laporte (voor cello en ruw oppervlak), Volker Staub (voor boomstammen), creaties van Tim Mariën (voor harp in natuurtoonstemming, voor altviool en contrabas) en David Nuñezañez (voor viool en 2 bogen). Reserveren verplicht wegens het evidente beperkt aantal plaatsen (@ : Fabienne Dragonetti)