master solist hedendaagse muziek I

Vanaf 1 oktober ondersteunen Ictus en Spectra de ‘Master’ opleiding solist hedendaagse muziek aan het Conservatorium van Gent . Deze twee-jarige Master kan enkel gevolgd worden door studenten die al een Master behaalden wat de swingende afkorting ‘manama’ (master na master) verklaart. Een afkorting die in het buitenland wenkbrouwen doet fronsen maar in essentie niet meer of minder is dan een in de Angelsaksische wereld beter bekende ‘second master’.

De rol van Ictus en Spectra is het solistische potentieel van jonge virtuozen te ontwikkelen in functie van hun verschillende kamermuzikale projecten. Dit houdt artistieke én organisatorische coaching in met het ultieme doel de jonge muzikanten te integreren binnen het professionele nieuwe muziekcircuit. Na opwindende audities eind mei van dit jaar waarvoor zich een twintigtal kandidaten aandienden gaan we van start met een bijzonder sterke ploeg van negen studenten. Went u alvast maar aan volgende namen:

Fabian Coomans, piano // Anne Davids, fluit // Chryssi Dimitriou, fluit // Matthias Koole, gitaar // Annegret Mayer-Lindenber, altviool // Charlotte Otte, piano // Sara Picavet, piano // Tomoko Taguchi, sopraan // Jutta Troch, harp

Na een intense workshop op 1 en 2 oktober waarbij werken van Claude Vivier, Matthew Shlomowitz en Heinz Holliger werd gerepeteerd en er met elke student indivueel werd overlegd, wordt het duidelijk wat de dimensies zijn van dit pedagogische project.

Enkele voorbeelden van de formaties die zich ontwikkelen: duo fluit-piano (Anne + Charlotte) met werk van Furrer, Mochizuki, Boulez, deze twee studenten nodigen basklarinettist Mathieu Franot uit om aan trio’s te werken van Harvey en Brophy.

Fabian en Jutta stellen hun ensemble BESIDES voor (= fl, sax, vn, vc, hp, per, pi, gtr, electronics) waarmee ze drie verschillende concertprogramma’s hebben uitgewerkt (programma I met werk van Schölhorn, Combier, Van Parijs en Murail, programma II rond werk van Shlomowitz en programma III rond werk van Oehring)

Verder repeteren Fabian en Charlotte werk van Cage voor twee geprepareerde piano’s terwijl Sara en gastpianiste Tomoko Honda werk voor twee piano’s van Messiaen en Stockhausen voorbereiden.

Tomoko Taguchi stort zich in het Franse hedendaagse repertoire voor stem met werk van Aperghis, Leroux, Lanza en Mâche.

Annegret begint met werk voor solo altviool van Xenakis en voor viola d’amore van Daan Janssens. Chrissy speelt alle werken voor fluit solo van Sciarrino en werkt aan Unity Capsule van Ferneyhough.

And last but not least, Matthias, presenteert werk voor klassieke en elektrische gitaar van Kampela, Manca, Steen-Andersen en Prins.

Op de site zal u binnenkort een manama-concertagenda kunnen raadplegen waarin concerten worden opgenomen zowel binnenshuis (ictus, conservatorium) als in zalen als Flagey, Handelsbeurs en Opéra de Lille.

Mentioned in this article
Chryssi Dimitriou